Omega-3
EPA-GLA+ omega 3-6-7-9 fra Helsekost-online er billigt her
5. september 2017
Badeanstalten saltskrub dans på roser
Badeanstalten vilde bær saltskrub m. Citronellol vildebær havsalt
11. marts 2018

Fiskeolie er vigtigt for din sundhed – Finde det billigst her nu

fiskeolie

Fisk er godt lyder det lige fra den lokale fiskehandler til magasiner som ’Samvirke’ og ’I Form’ for ikke at forglemme Videnskab.dk. Jo, det er ganske vidst, at et lille ’skvæt’ fiskeolie rig på omega-3 snart kan løse alverdens problemer, men er det nu også rigtigt?

Køb produktet her nu

Ifølge dagbladet Politikens ernæringsekspert professor Bente Klarlund kan fiskeolie bruges fiskeolie af leddegigtpatienter, hvis man mener, at det virker m.h.t. at lindre smerterne forbundet med gigt. Hvis man allerede er hjertepatient, kan man tage tilskud af fiskeolie, hvis ens læge råder en til det. Holdningen blandt forskere er, at fisk i sig selv stadig er sundt.

Hertil kommer masser af anden dokumenteret forskning, der antyder, at fiskeolie er meget sundt for vores organisme. Læge Jørn Dyrberg undersøgte sammen med overlæge og nu afdøde overlæge Hans Olaf Bang fra Aalborg Sygehus den oprindelige grønlandske (Inuit) befolknings blod i 1970’erne. De to forskere fandt frem til, at indtagelse af umættede fedtsyrer fra havpattedyr og fisk gav en formindsket risiko for blodpropper, og at en kontrolgruppe af danskere, der levede af importerede fødevarer havde en større risiko!

Overlæge Pekka Helin bemærker i en tankevækkende artikel, at der i Grønland indtages op til 10 gange de anbefalede forebyggende doser mod forskellige sygdomme uden bivirkninger. Set i forhold til nye medikamenter har man over 1.000 års viden om, at fangerkosten i Uummannaq-området stort set har været uforandret. Man kan her tilføje, at dette selvfølgeligt er betinget af fiskebestandenes ændringer og fangstdyrenes tilstedeværelse. Problemet er, at fisk som en vigtig del af kosten er forsvundet ud af det moderne menneskes daglige kostplan. Den nuværende interesse for n-3-olierne skyldes studier af epidemier, som konkluderer, at stikprøver taget af en befolkning, der har bibeholdt et stort indtag af kost fra havet er forskånet for sygdomme, som må tillægges vores livsstil. Medicin anvendt med henblik på at dæmpe Betændelse, smerter og feber (NSAID) kan besværliggøre senere symptombehandling netop på grund af den dæmpende effekt.

Ifølge Pekka Helin kan Patienter lide af langvarige sygdomme, hvor man gerne vil dæmpe, men ikke forværre tilstanden på længere sigt. Fiskeolier kan for nogle patienter her være et alternativ, fordi de modarbejder smertevoldende processer uden gennemgribende at ændre disse.

Fiskeolie er den efterhånden folkekære betegnelse for langkædede (n-3)- fedtsyrer på kapselform uden bivirkninger, som man træffer i fisk, skaldyr og havpattedyr. Det er også kendt som Omega-3. (n-3)-fedtsyrer er centrale fedtsyrer, som vi har brug for, for at vores legeme kan virke bedst muligt. De er særligt vigtige for vores membraner, hvor der især hentydes til centralnervesystemet. De påvirker nemlig cellernes funktion og vores stofskifte. Derudover har de en række af mulige sundhedsgavnlige virkninger, der angiveligt ikke er endeligt afklarede. Noget tyder på, at (n-3)-fedtsyrer fra fisk kan have effekt på immunforsvaret samt på hjerte-kar-sygdomme, fordi det virker let blodfortyndende i store mængder, omkring 3-4 gram pr. dag. Gavnligt er det også, at blodtryk, puls og fedt i blodet sænkes. Kroppen kan ikke selv skabe disse fedtsyrer, og der er derfor kun en vej at gå, og det er via den kost vi indtager i en eller anden form. Fede fisk, som ansjoser, makrel og sild samt fisk langt oppe i fødekæden, f.eks. laks skulle påviseligt være den bedste måde at indtage fedtsyrerne på?

Hvorfor nu skrive på denne måde med adresse til en for menigmand uigennemskuelig forskning og med et spørgsmålstegn for enden af en sætning? Debatten om fiskeolie indtaget i kapselform kan meget let virke forvirrende for en lægkvinde og – mand. Sammenfattende synes der ifølge forskere ikke at være nogen konklusion overhovedet, når det siges, at der ikke er belæg for at konkludere en skadelig effekt af fiskeolie, på grund af metodeproblemer i forskningen på samme tid med, at den heller ikke kan udelukkes.

Man skal imidlertid gøre sig en ting klart i forbindelse med forskning, og det er at forskere konkurrerer med hinanden om bevillinger og ære. Penkowa-forskning og affæren omkring hende herhjemme understreger med al ønskelig tydelighed, hvad den slags kan lede til i form af uredeligt arbejde for ikke at sige svindel.

Konklusionen fra Aalborg sygehus modsiges af andre forskeres resultater dog uden at vi taler om svindel. Men forskningens finansiering ikke altid er neutral og at forskning finansieret af medicinalindustrien kan have forskellige målsætninger.

Økonomiske interesser vendt mod kosttilskud og naturmedicin kan ytre sig både som misinformation om et produkt som fiskeolie, der måske har gavnlige virkninger for ens sundhed til et produkt, som man forsøger at overtage og få et monopol på. Det er det seneste man har set fra medicinalindustriens side. Det frie forbrugsvalg er her meget vigtigt at bibeholde fremfor at lade sig manipulere af industrien. Reel forbrugeroplysning bør være enerådende. Men det er unægtelig magtfulde interesser, forbrugerne er oppe imod.

Tilbage står vel kun et som set i al anden forskning. Vi har en meget stor mængde af modstridende resultater. Det skal selvfølgeligt her ikke afvises at produktion af viden hele tiden undergår en forvandling fordi nyere og mere forfinede metoder kan tages i brug. Et overvældende antal studier på verdensplan demonstrerer i disse år fortsat, hvor nyttige flerumættede fedtsyrer i deres højeste form er for vores helbredstilstand. Det seneste er faktisk, at sundhedsforskere nu konkluderer at omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie lindrer en betændelsestilstand i mus. Dette kan være et banebrydende skridt i retning af at begribe, hvorfor fiskeolie synes at have en gunstig effekt på alt lige fra gigt til hjertekarsygdomme. Forskningen bekræfter med andre ord, at der måske ikke er meget, der taler imod, at de højeste flerumættede fedtsyrer har nyttige indvirkninger på en lang række organer og tilstande. Andre vitale effekter vil sikkert kunne lægges til listen i de kommende år, da de mange positive virkninger til dato blot har fremskyndet yderligere forskning på dette spændende område. I EPA-GLA+ er sammensætningen altid afstemt i konsensus med den nyeste fagkyndighed om det daglige behov for fedtsyrer. Det er vel også derfor at fødevarer fremover vil komme til at indeholde fiskeolie ?